Kuopiolainen taksinkuljettaja Hemmo tykkää vapaa-ajallaan leipoa kakkuja, niin itsensä kuin lähipiirin iloksi. Tolpalla sarjassa Hemmo kertoo, että harrastaa kakkuterapiaa. Kakkuterapiaa tässä pimeässä vuodenajassa toden totta tarvitaankin. ”Kakun leipominen on kuin sukan neulominen, yhtä terapeuttinen ja rauhoittava kokemus, josta on iloa tehdessä ja syödessä. Tietenkin myös ilahduttaa antaa kakkuja lahjaksi myös ystäville.” Kertoo Hemmo harrastuksestaan.
Kysyimme samalla Hemmolta kakkubravuuria joulupöytään, jonka voisimme jakaa kaikille kakkuterapian tarpeessa oleville leipureille.
Varsinaista ”joulukakku” reseptiä ei Hemmon ohjekirjasta heti suoriltaan löytynyt, mutta päätimme luoda yhdessä kauden pääjuhlaan sopivan herkun jollaista ei olla vielä nähty! Hetken joulukakkukonseptia makustellessa ja vaihtoehtoja mietittäessä nousi kaikkien nostalgisten joulumakujen joukosta yksi yli muiden ja sen varaan rakentui huikea uusi kakkuresepti! Tämä resepti takaa ettei kaikki piparitaikina paistu pilalle uunissa.
Piparipiilo joulukakku
Taatelikakku – väisty, nyt tulee uutta makua joulupöytään. Eikä millään pahalla, taatelikakkua kohtaan joka on klassikko ihan ansaitusti, mutta voihan sitä välillä ottaa ja riuhtaista irti totutusta. Rutinoituneelle harrastajalle kakun tekeminen on terapeuttisen helppo, sillä resepti noudattaa tuttuja kaavoja. Vain muutama uusi kädenliike tarvitaan tähän, jonka avulla piparimaku sujahtaa osaksi kakkua.
Ainekset
- 200 g voita
- 2 dl sokeria
- 3 munaa
- 4 dl vehnäjauhoja
- 100-150 g pienennettyjä vihreitä kuulia
- 1/2 dl (25 g) pähkinärouhetta
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 dl kahvikermaa tai kevytkermaa
- 150 g piparitaikinaa
Kuorrutus
- 2 dl tomusokeria
- 2 rkl vaaleaa rommia tai mantelilikööriä
Valmistusohjeet
- Voitele ja korppujauhota 1,8 l kakkuvuoka
- Valmistele piparitaikinasta kakkuvuokaan sopivat pötköt käsin muotoilemalla.
- Vatkaa huoneenlämpöinen, pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat seokseen yksitellen hyvin vatkaten.
- Yhdistä jauhot ja leivinjauhe kulhossa. Sekoita.
- Lisää jauhojen joukkoon vihreät kuulat ja pähkinärouhe.
- Lisää jauhoseos ja kerma muutamassa erässä voi-sokerivaahtoon. Sekoita nuolijalla tasaiseksi taikinaksi – älä vaivaa.
- Kaada kolmannes taikinasta vuokaan. Kierrä taikinan päälle piparitaikinatanko. Lisää loppu taikina vuokaan. Laita toinen piparitaikinatanko päälle ja paina sitä kevyesti taikinaan upottaen. Tasoita pinta nuolijalla.
Paista 175 asteessa uunin ala- / keskitasolla 50 – 55 min tai kunnes kypsä, jolloin kakku on irronnut vuoan reunoista. Anna jäähtyä hetken ennen kumoamista.
Kääri jäähtynyt kakku folioon ja säilytä jääkaapissa. Kakku on parhaimmillaan muutaman päivän päästä leipomisesta. Kuorruta vasta tarjoilupäivänä.
Voit koristella piparipiilokakun ennen tarjoilua kuorrutuksella. Sekoita tomusokeriin rommia, likööriä (tai sitruunamehua) niin, että saat lusikoitavan tahnan. Valuta kakun pinnalle.
Voit myös vapauttaa luovuutesi ja koristella kakun joulukauteen parhaiten sopivilla dekoraatioilla.

Kokeilitko? Jätä kommentit!